Mnogi svjetski gradovi i države prepoznali su coworking kao svojevrsno poduzetničko igralište na kojem je mnogo profesionalnih i tehničkih resursa. Tako poduzetničke ideje u vrlo kratkom vremenu mogu biti lansirane bez prevelike početne investicije. U Hrvatskoj zasad ima samo pet coworking prostora, no ta malobrojnost omogućuje postavljanje dobrih temelja za razvoj koncepta koji podrazumijeva suradnju poduzetnika, a ne njihovo klasično nadmetanje.

Raditi kod kuće svojedobno je bio hit kojem su se prilagođavali i bogatiji i siromašniji poduzetnici, ali taj trend očito nije ‘legao’ svima – što zbog nemogućnosti koncentracije, što zbog nestimulativnoga radnog okruženja, što zbog osjećaja izoliranosti od društvene zajednice. U posljednjih deset godina u svijetu, a posljednje tri godine i u Hrvatskoj, počeo se razvijati novi radni koncept – coworking, koji se pretvorio u svojevrsni pokret kojem se globalno priklonilo oko tri milijuna korisnika (tzv. coworkera).

Globalne gospodarske sile već godinama potiču sustav samozapošljavanja, a samim time jača važnost neovisnih profesionalaca, tj. slobodnjaka (freelancera), koji čine i najveći dio coworking populacije. Coworking je oblik poduzetništva temeljen na umrežavanju i obavljanju djelatnosti različitih profesionalaca iz različitih djelatnosti u zajedničkom radnom prostoru, a osim nezavisnih profesionalaca njime se koriste i mikropoduzetnici, članovi dislociranih ili virtualnih timova te putnici. Osim radnog prostora povezuje ih osjećaj pripadnosti zajednici – od spontanog upoznavanja, razmjene ili prenošenja znanja i iskustava, do umrežavanja, suradnje i pronalaska novih klijenata, angažmana i investitora.

Za razliku od Hrvatske, coworking je u mnogim zemljama ušao u svoju ‘mainstream’ fazu i mnogi gradovi i države u njemu prepoznaju ključnu ulogu jer ima funkciju svojevrsnoga poduzetničkog igrališta na kojem se nalaze brojni profesionalni i tehnički resursi, čime poduzetničke ideje u vrlo kratkom vremenu mogu biti lansirane, ući u startup-fazu te postići uspjeh bez prevelike inicijalne investicije. S druge strane, takav koncept dobra je prilika i za privatnike koji imaju svoj prostor i mogu živjeti od mjesečne rente korisnika. U Hrvatskoj trenutačno aktivno djeluje pet coworking prostora, dva u Zagrebu, po jedan u Osijeku, Zadru i Splitu, a u tijeku su i coworking inicijative u Rijeci, Puli, Rovinju i Bjelovaru.

Željka Lastavić za Lider

 

Tražite coworking zajednicu u vašem gradu i/ili pokrenuti coworking prostor?


Pratite razvoj coworking zajednica diljem Hrvatske putem Coworking Croatia facebook stranice i lokalnih grupa

Coworking Croatia FB stranica » Coworking Zagreb FB grupa » Coworking Osijek FB grupa » Coworking Zadar FB grupa » 
 

Coworking Rijeka FB grupa » Coworking Split FB grupa » Coworking Pula FB grupa » Coworking Varaždin FB grupa » 
 

Coworking Rovinj FB grupa » Coworking Bjelovar FB grupa »