PEER-TO-PEER RADIONICE #tdzg

#tdzg P2P radionice

Program PEER-TO-PEER radionica na Tjednu dizajna Zagreb osmišljen je u suradnji Coworking Croatia i Scuderia Zagreb. Za one koji još ne znaju, radi se o opuštenom formatu neformalne edukacije unutar manjih grupa s jasno definiranom temom i domaćinom-moderatorom teme. Osnovna premisa P2P pristupa je putem prezentacije vlastitog rada ili projekta kolegama prenijeti osobna iskustva, praktične vještine i strukovne trikove, te potaknuti moderiranu tematsku diskusiju i razmjenu znanja.

P2P-KOMPOZIT-VODITELJI

Raspored i opisi #tdzg P2P radionica

ČETVRTAK, 24.4.


 • 11:00 – 13:00 Papercutting
 • Voditelj-moderator: Tena Letica Tkalčević, Magistra dizajna, PAPERwork

  Papercutting je stara tehnika stvaranja slika i dekoracija rezanjem papira. Tijekom radionice polaznici će se upoznati s osnovama papercuttinga – tradicionalne tehnike koja se iz daleke Kine, tijekom povijesti, proširila na sve dijelove svijeta. Osim što će imati priliku upoznati povijest, polaznici će moći vidjeti i različite oblike papercut ilustracija. U praktičnom dijelu radionice polaznici će osjetiti tehničku stranu papercuttinga i započeti rad na svojoj papercut ilustraciji (odabir motiva, skiciranje, sigurnost pri radu…). Radionica je koncipirana tako da većinu vremena polaznici aktivno izrađuju svoje papercut ilustracije.Svakoj ilustraciji se pristupa individualno, te se s polaznikom razgovara kako potencijalno pojednostavniti ili zakomplicirati papercut. Nakon provjere ilustracije i njene finalizacije, započinju rezanje. Paralelno s praktičnim dijelom radionice, Tena upoznaje polaznike sa svojim praktičnim iskustvima u papercuttingu – od odabira papira, tehnikama rezanja, vrstama skalpela, prilagođavanja tradicionalne tehnike zahtjevima naručitelja.


  *Kako radionica uključuje korištenje skalpela, iz sigurnosnih razloga, polaznici obavezno moraju biti stariji od 13 godina
  .

  Tena Letica Tkalčević rođena je 26.10.1982. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, te 2001. godine upisala Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je 2007. godine na smjeru Industrijskog oblikovanja, te stekla akademski naziv magistre dizajna. Direktorica je tvrtke PAPERwork d.o.o., čija je primarna djelatnost ilustracija i dizajn s papirom kao osnovnim medijem.

Više o Teninom radu » Prijava na #tdzg P2P RADIONICE »


 • 14:00 – 16:00 Skiciranje – temelj svakog projekta
 • Voditelj-moderator: Vuk Oreb, Nezavisni ilustrator, dizajner i content writer

  Skiciranje – zašto je toliko važno? Svaki projekt, bez obzira na to radimo li na dizajnu, marketinškoj kampanji, pisanju članka, scenarija ili crtanju – mora početi od skice. Bez kostura nema tijela, bez temelja nema kuće. Priprema uzima daleko više vremena od same egzekucije projekta. Zato priprema mora biti temeljita, i zato projekt počinjemo od temelja, metodom koja se doslovno kroz stoljeća pokazala provjerenom, a to je skiciranje. Ako smo strpljivi na početku projekta, sam projekt ćemo odraditi brže i lakše nego da smo odmah krenuli u sredinu akcije. Poanta ove radionice jest sudionika educirati u jednoj od najtemeljnijih faza stvaranja – skiciranju. Bez dobre skice ne možemo očekivati dobro odrađen projekt. Skica jest temelj koji garantira kvalitetu. Radionica predstavlja i objašnjava skiciranje, kako pravilno skicirati projekt neovisno o tome je li riječ o vizualnom ili tekstualnom sadržaju, dokazujući važnost skiciranja za uspješnu realizaciju projekta. Sve počinje od grube skice na papiru, od natuknica, procjene, zapisivanja ideja koje kasnije posložimo nešto smisleno. Cilj, odnosno, krajnji rezultat, jest uspješno obavljen posao, a korijen tog uspjeha leži u kvalitetnoj skici. Korak po korak: vizualizacija, zapisivanje ideja, klasificiranje ideja, natuknice (bullet points), skiciranje, procjena, definiranje plana. Korak nakon toga jest realizacija plana, a nakon radionice o skiciranju, polaznik će znati kako efektivno realizirati plan u definiranom vremenskom roku, bez stresa. U redu, sa što manje stresa. Ova radionica nije zahtjevna ni naporna, naprotiv, treba biti edukativna i zabavna. Vukova misija je motivirati ljude, te prenijeti znanje koje će polaznik zadržati i utilizirati dalje, kroz vlastiti rad.

  Vuk Oreb crta od rođenja, a s pisanjem počinje koju godinu kasnije. Uživljenik u pop kulturu, stripove, neonske boje u gotičarskom okruženju; majstor ceremonije. Pisao za Muziku.hr, SoundGuardian, Index i Idesh portal. Sudjelovao na brojnim izložbama i festivalima, doma i u vanjskom svijetu, uključujući Crtani Romani Show i Animafest, izlagao fotografije, slao stickere na street art izložbe u SAD-u, vidio objavu svojih radova u Globusu i u ArtDuels knjizi u Velikoj Britaniji. Vodi vlastiti brand Rad Recorder, voli sastavljati majice i postere koji pričaju priče.

Više o Vukovom radu » Prijava na #tdzg P2P RADIONICE »


 • 17:00 – 19:00 Kaligrafija
 • Voditelj-moderator: Ivan Dilberović, Grafički dizajner, ZOO agencija

  Čemu uopće pisanje perima u 21. stoljeću? Isključivo praktična radionica gdje možete naučiti osnove baratanja perom i pisanje jednog vrsta pisma koja će vas motivirati za nastavak samostalnog proučavanja kaligrafije i pisma.

  Ivan Dilberović je diplomirani grafički dizajner iz malog sela pored Zagreba koje ima aerodrom. Odrastao je u sredini u kojoj se ljudi i dan danas čude avionima (iako imaju aerodrom!?!). To ga je uvelike oblikovalo i u njemu probudilo znatiželju usmjerenu prema grafičkom dizajnu i vizualnoj kulturi, u koje se zaljubio već s 12 godina. Kreativni izazovi su mu svakodnevica, a preferira društveno koristan i održivi dizajn. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja na području grafičkog dizajna te je izlagao na mnogim izložbama. Bio je asistent na Grafičkom fakultetu, a trenutno je zaposlen u kreativnoj marketinškoj agenciji kao grafički dizajner iako već godinama ne gleda TV, ne čita novine i ne posjećuje news portale. Uvijek ima prljave tenisice i voli kaligrafiju.

Više o Ivanovom radu » Prijava na #tdzg P2P RADIONICE »


PETAK, 25.4.


 • 11:00 – 14:00 Mapiranje iskustva – Uvod u korisnički-orijentiran dizajn
 • Voditelj-moderator: Bojan Kanižaj, SOLO DOLO

  Dizajneri su dugo vremena promatrali web na tradicionalan način – kao jednosmjernu komunikaciju, prenošenje poruke do krajnjeg korisnika. Internet i web stranice nisu nova vrsta novina, novi radio ili televizija; web nije medij – on je paradigma interakcije. Otklon od fokusa na tehnologiju i empatija s korisnicima je nužna – kontekst i način korištenja neke usluge ili proizvoda, bila to igračka, web stranica ili mobilna aplikacija, definiraju naša iskustva. Korisnički orijentiran dizajn je filozofija i skup metoda kojim dizajneri mogu dobiti uvid u svoje korisnike, njihove navike, kontekst korištenja i niz složenih interakcija koje se zbivaju tijekom korištenja nekog proizvoda tako da korisnike aktivno uključe u dizajn proces od samog početka. Kroz predavanje i radionicu, zainteresirani će dobiti pregled korisnički orijentiranih dizajn metoda te naučiti kako mapirati iskustvo tj. prikupiti i prezentirati ključne uvide u složene korisničke interakcije koje se dešavaju tijekom iskustva s nekim proizvodom kako bi mogli bolje razumjeti svoje korisnike i dizajnirati privlačne interaktivne proizvode. Sudionici radionice će definirati fiktivne mobilne aplikacije kojima rješavaju određeni problem te kreirati persone i iscrtati njihove mape iskustva.

  Bojan Kanižaj je dizajner interakcije koji se trudi oblikovati doživljaje koji ostavljaju trag. Rješava probleme i voli raditi na projektima koji tehnologijom poboljšavaju svakodnevni život. Beskrajna znatiželja, empatija i želja za komunikacijom održavaju ga kreativnim u mnogim osobnim projektima i suradnji s raznim marketinškim agencijama i softverskim studijima. Vozi bicikl, a u slobodno vrijeme radi i bavi se istraživanjem korisničkog iskustva u digitalnim medijima na postdiplomskom studiju Grafičkog fakulteta.

Više o Bojanovom radu » Prijava na #tdzg P2P RADIONICE »


 • 16:00 – 18:00 UX i UI dizajn
 • Voditelj-moderator: Mario Stipetić, UX & UI dizajner, SuperSuper

  User experience – UX (korisničko iskustvo) u mobilnim i web sučeljima određuje kako se korisnik “osjeća” prilikom i nakon korištenja, odnosno da li ima pozitivan ili negativan osjećaj. User experience dizajn uključuje mnoga polja poput vizualnog dizajna, dizajn informacijske arhitekture, testiranja, intervjua s korisnicima, dizajn interakcije, dizajn korisničkog sučelja i upotrebljivost (usability). User Interface dizajn – UI (dizajn sučelja) dio je UX dizajna koji određuje vizualnu formu pojedinih elemenata sučelja s kojima korisnik radi interakciju. Na radionici će se detaljnije proći kroz teme: analiza pravila likovnosti, upotrebljivost (usability), tehnologije programiranja, Gestalt zakoni, vizualna percepcija, grid prijelom, kako dizajn prati sadržaj, kontrasti tonova, kako se inspirirati gotovim rješenjima, upotreba zlatnog reza i testiranje korisnika. U opuštenoj atmosferi prenijet će se iskustva i konkretni primjeri iz iskustva u UX i UI dizajnu sučelja nakon čega slijedi jednostavan zadatak za vježbanje i diskusija.


  * Za kvalitetno sudjelovanje u radionici preporučujemo da ponesete svoj laptop s instaliranim Photoshopom.

  Mario Stipetić studirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu smjer dizajn vizualnih komunikacija gdje je diplomirao na temi UX dizajna. Nakon fakulteta radi za par domaćih digitalnih dizajn studija te otvara “SuperSuper” UX i UI dizajn studio za mobilne i web platforme.

Više o Marievom radu » Prijava na #tdzg P2P RADIONICE »


 • 18:00 – 20:00 Brainstorming – Disney tehnika kreativnosti
 • Voditelj-moderator: Matea Gracin, NLP Majstor Praktičar, Kastrapeli

  Disney tehnika kreativnog razmišljanja je korisna metoda koja nam služi za generiranje novih ideja i kvalitetnu evaluaciju već postojećih. Tehnika nam omogućuje da razmišljamo na tri različita načina i da pristupimo našim idejama, projektima, poslu i aktivnostima s tri različita stajališta. Takav pristup omogućuje nam pronaći nova rješenja, ideje i načine kreiranja svog posla te planiranje svojih budućih aktivnosti. Također je korisna kada imamo problem koji je potrebno riješiti i hitno nam je smisliti rješenja ili smo u tzv. kreativnoj blokadi i čini nam se da nemamo niti jednu konkretnu ideju. Tehnikom se možemo služiti sami sa sobom, u radu 1 na 1 ili u timskom okruženju. Dobila je naziv po Walt Disneyju jer je takvim načinom rada Disney zajedno sa svojim timom stvarao nove ideje koje bi potom pomno razradio i u konačnici realizirao. Ako su vam potrebne nove i kreativne ideje, trebate kvalitetno razraditi određeni projekt ili plan i preispitati izvedivost istog, Disney tehnika kreativnog razmišljanja je alat za to. Naučite razmišljati drugačije. Opisni dio radionice sastoji se od uvodnog dijela o Disneyju i kako je nastala sama metoda, a nastavlja se primjerima gdje i kako se može koristiti. Vježba se kasnije prezentira na primjeru. Nakon jasnih davanja uputa kako se vježba radi, polaznici se dijele u parove i svaki par radi zasebno. Za to vrijeme Matea je na raspolaganju i vodi/pomaže gdje je potrebno. Nakon vježbe svi zajedno komentiraju vježbe i pitanja. Osim iskustva rada 1 na 1, sudionici će za kraj dobiti opis kako tehniku mogu raditi sami sa sobom i na koji način se radi u timu.

  Matea Gracin je magistra socijalnog rada, diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Certificirani je majstor praktičar neurolingvističkog programiranja (NLP) u Kastrapeli d.o.o. Vodi edukacije i radionice osobnog i poslovnog rasta i razvoja. S polaznicima je posebno usmjerena na razvijanje različitih načina komunikacije, novih vještina, evaluiranja sebe, svojih vrijednosti i uvjerenja te postavljanje privatnih i poslovnih ciljeva.

Više o Mateinom radu » Prijava na #tdzg P2P RADIONICE »


SUBOTA, 26.4.


 • 14:00 – 16:00 Tipografija – logotip
 • Voditelj-moderator: Luka Predragović, Nezavisni kreativni direktor

  “Tipografija – logotip” tema je koja bi pojasnila važnost i finese tipografije koja je često shvaćena olako, a koja je često osnova identiteta – logotip. Kvalitetan tipografski tretman često je jedini nositelj prepoznatljivog vizualnog identiteta. Moderator će se kratko predstaviti kroz kratki pregled dosadašnjih projekata. Predstavit će osobne i tuđe primjere identiteta baziranog na tipografiji i usporedit će dobre i loše primjere logotipa uz objašnjenja. Radionica će se sastojati od zajedničkog rada na imaginarnom ad hoc slučaju kroz koji će se u praksi objasniti bazični principi tipografskog tretmana i ukazati na što pripaziti i koji su najčešći propusti u zbilji.

  Luka Predragović rođen je 1987. u Splitu iz kojeg odlazi 2007. zbog školovanja na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. 2012. magistrirao je na Studiju dizajna, smjer vizualne komunikacije. već tijekom studija radi u raznim dizajn studijima i samostalno kao nezavisni kreativac. Od 2013. radi samostalno u Zagrebu kao kreativni direktor i osnivač Typoflyja. Interesi u dizajnu kreću u polju tipografije, brand dizajna, dizajna identiteta, dizajna ambalaže i dizajna interaktivnih medija.

Više o Lukinom radu » Prijava na #tdzg P2P RADIONICE »


NEDJELJA, 27.4.


 • 12:00 – 13:00 Stop and Show
 • Voditelj-moderator: Luka Vucić, Magistar dizajna & slobodni umjetnik

  Luka će nam ispričati povijest stop animacije i kako se ona razvijala tijekom godina. Pokazat će svoja prva tri rada – prvi rad, prvi plaćeni rad, prvi video spot i njihove procese -planiranje, postavljanje, izvedba, problemi i glichevi. Slijede pitanja i trikovi iz prakse.

  Luka Vucić rođen je i odrastao u Hrvatskoj. Upisao se u školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, nakon završetka škole upisao Studij dizajna u Zagrebu. U međuvremenu osim što je radio kao grafički freelancer širio je svoje krake skoro u svim područjima umjetnosti, od glume, scenografije, pa sve do produkt dizajna, ilustracije, glazbe, animacije i na kraju filma. Najpoznatiji rad je vizualni identitet Noći kazališta.

Više o Lukinom radu » Prijava na #tdzg P2P RADIONICE »


 • 13:00 – 17:00 Portfolio – kreiranje i kuriranje
 • Voditelj-moderator: Orin Ivan Vrkaš, Nezavisni grafički dizajner

  Fokus radionice je kvalitetno kreiranje, održavanje i kuriranje digitalnog portfolija – sadržaja, tona i stila prezentacijskih vizuala uz osvrte na mogućnosti i potencijal za promociju kroz kanale društvenih mreža i online publikacija. Nakon kratkog međusobnog upoznavanja sudionika i rasprave o individualnim očekivanjima od radionice, Ivorin će predstaviti primjere portfolija i projekata. Otkrit će kako su njegovi portfolio unosi tehnički dovedeni do savršenstva, koji su programi / alati korišteni i što je bio najveći izazov za kvalitetan rezultat i promociju. Sudionici će tada raspraviti što misle o pojedinom predstavljenom projektu te da li bi nešto drugačije napravili. Uzevši u obzir prirodu teme radionice bilo bi dobro da sudionici imaju spremne primjere vlastitog rada i/ili vlastiti portfolio koji su već kreirali i kuriraju. Tako će se najbolje iskoristiti vrijeme trajanja radionice jer će Ivorin dati konkretan feedback kako da vaš portfolio bude zanimljiviji, atraktivniji, konkurentniji i u konačnici donijeti angažman.

  Orin Ivan Vrkaš is Ivorin. Jedan od osnivača Rational International kolektiva za kreativne komunikacije. Dobitnik nagrada: Red Dot Communication Design & Magdalena Grand Prix.

Više o Ivorinovom radu » Prijava na #tdzg P2P RADIONICE »Informacije i novosti o ostalim Coworking Croatia programima na Tjednu dizajna Zagreb pratite na našoj Facebook stranici!

Coworking Croatia Facebook stranica » P2P radionice Facebook event »