Uključite se u Europski tjedan freelancera

7 dana posvećenih radu i stvaranju freelancera diljem Europe

Europski tjedan freelancera (European Freelancers Week – EFW), zamišljen kao niz događanja i akcija, održat će se diljem Europe od 17. – 23. listopada 2016. Lokalni koordinator, Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalca, poziva sve freelancere, digitalne nomade, coworking prostore i strukovne organizacije da doprinesu #EFW16 tjednu kreiranjem svojih aktivnosti i sadržaja.

Prijave za sudjelovanje mogu se podnijeti do 3. listopada putem web stranice www.freelancersweek.org. Među predloženim vrstama događanja su meetupi, radionice, besplatna savjetovanja, networking sesije, pop-up izložbe i izvedbe, konferencije i hackathoni. Sva događanja biti će objavljena na zajedničkoj online karti, a prva već potkraj rujna.

EFW je otvoren svim organizacijama i pojedincima koji žele utjecati na razvoj lokalne freelance zajednice. – Joel Dullroy, VGSD

efw16-photo-by-stefano-borghi-cartier-1

Broj freelancera u Hrvatskoj i u Europi je u stalnom porastu. Trenutno više od 9,7 milijuna Europskih freelancera (gotovo 5% ukupne radne snage) dijeli slična iskustva nezavisnoga rada koji uz mnoštvo prednosti ima i nedostatke kao što su neredoviti prihod, nesigurni uvjeti, nedostatna pravna zaštita i često, izolacija. To ukazuje na važnost njihovog povezivanja, razmjenu profesionalnih iskustava, međusobnog inspiriranja i udruživanja u zagovaranju bolje budućnosti.

Mnogi od nas osjećaju se izoliranima i samim sa svojim problemima, a #EFW16 predstavlja izvrsnu priliku da se usredotočimo na pozitivne stvari, razmjenu iskustava i izgradnju DIWO (do it with others) rješenja. – Francesca Pesce, ACTA

freelancersweek-events-screenshot

EFW ciljevi su jačanje freelance zajednice u coworking prostorima, poticanje nezavisnih profesionalaca na udruživanje, doprinošenje poboljšanja uvjeta samostalnog rada kroz učenje, dijeljenje, umrežavanje i zajedničke akcije za promjene ili donošenje određenih politika, te ukazivanje na nedovoljno priznatu ulogu nezavisnog rada i coworkinga u Europskom gospodarstvu.

Vjerujemo da će #EFW16 povećati vidljivost nezavisnih profesionalaca u zemljama diljem Europe i podignuti svijest (bar jednom godišnje!) o specifičnim problemima i potrebama freelancera. – Matija Raos, HDNP

Organizacije i pojedinci koji žele doprinijeti Europskom tjednu freelancera, osim organiziranjem događanja, mogu postati i #EFW16 ambasadori te sudjelovati u kreiranju sadržaja i distribuirati informacije putem društvenih mreža.

 

Više informacija » Prijavite događanje »

 


Inicijativa Europski tjedan freelancera realizirana je u potpunosti na volonterskom radu, a koordinira je koalicija osam nacionalnih freelance udruženja. Do sada joj je podršku dalo preko 30 organizacija, uključujući European Forum of Independent Professionals (EFIP), European Coworking Assembly, Seats2Meet i Smart EU.

 

Nacionalna udruženja freelancera koja sudjeluju u #EFW16:

Belgija: FEDIPRO – www.fedipro.be

Hrvatska: HDNP – www.hdnp.hr

Njemačka: VGSD – www.vgsd.de

Italija: ACTA – www.actainrete.it

Nizozemska: PZO-ZZP – www.pzo-zzp.nl

Poljska: Stowarzyszenie Samozatrudnieni – www.samozatrudnieni.org

Rumunjska: Asociatia Freelancerilor – www.asociatiafreelancerilor.ro

Španjolska: UPTA – www.upta.es

 

Europske mreže koje podržavaju #EFW16:

European Forum of Independent Professionalswww.efip.org

European Coworking Assemblywww.coworkingassembly.eu

Digital Nomad Surveywww.digitalnomadsurvey.com

Seats2Meetwww.seats2meet.com

SMartwww.smart-eu.org